Zoran Predin
Dom omladine Beograda
26. decembar 2013.

28. decembar 2013.

 
 
 
  Slovenački kantautor, Zoran Predin održao je solo nastup pod nazivom "Na svojoj strani" u okviru serije koncerata koje je priredio širom bivših republika SFRJ. Dakle mikrofon, akustična gitara i Zoranov glas - ukratko unplugged ugođaj.

Nepetenciozan ali britak i izuzetno šarmantan ovaj pedesetogodišnji autor, legenda 80-tih, kada je žario i palio sa svojom grupom Lačni Franz, nastavio je solo karijeru, što sa bendom Šukar, što samostalno. Iskreno da vam kažem, nisam bio siguran kakav repertoar je Predin pripremio ali sam znao da ću se dobro provesti. To se i obistinilo.
Ne sasvim puna velika sala Doma Omladine srdačno je dočekala starog poznanika a on joj je odgovorio otvorivši svoje srce pesmama kako svojim tako i odabranim kompozicijama drugih autora.
Naime, koncert je bio prošaran obradama više ili manje poznatih pesama istaknutih kantautora okolnih država tako da smo dobili interesantan uvid u stanje svesti i srca samog Zorana Predina.



Za početak poslao nam je svima poljubac i počeo sa pesmom iz vremena Lačnog Franza "Naj ti poljub nariše usnice". Uz njegove efektne pesme kao što su "Vilenjak", koju je posvetio svom pokojnom ocu i prepeva na hrvatski pesme "Šta bi mi bez nas", poznatije u izvođenju dueta Predin i Massimo Savić, Zoran nas je iznenadio pesmama kao što su "Te noći kada umrem" (Goran Bregović), "Tvoje nježne godine" (Arsen Dedić), "Jesen u meni" (Parni valjak), "Magla" (Karlo Metikoš), poznatiju u izvođenju Josipe Lisac. Naravno tu se našla i njegova predivna pesma "Kosa boje srebra (Margita)", posvećena Margiti Stefanović. Publika je brzo reagovala i većina pesama je dobila na kvalitetu zbog aktivnog vokalnog učešća prisutnih. Priznajem da ni sam nisam odoleo, opustio sam se i pevao iz sveg glasa sa Zoranom.



Dobro raspoloženje je bilo potkrepljeno i šarmantnim i izuzetno smešnim pričama koje je Predin utkao između pesama, kao priča o Vili koja ispunjava želje bračnom paru koji slavi 25 godina braka, o činjenici da mu je knjiga prevedena na makedonski i još mnogo drugih priča koje su dale zanimljiv dodatak samom koncertu.
Negde na polovini koncerta Predin je pozvao i svog specijalnog gosta, Sergeja Trifunovića. Nije mi bilo jasno zašto je on gost dok Zoran nije objasnio da Sergej zna više njegovih pesama, nego on sam. Na to je Trifunović odgovorio da je neočekivano gostovao na koncertu Darka Rundeka u Hrvatskoj, a sada kod Zorana. "Jedina mi je želja da ako se povampiri Džoni Štulić i počne da nastupa sviram i sa njim, čime bi ispunio sve svoje želje. Zbog Zoranovih pesama naučio je i slovenački jezik, a ako treba mogao bi da nauči i glagoljicu zbog Džonija i njegovog prevoda "Odiseje". U publici opšti smeh i odobravanje.



Koncert je dobio u energiji koja je isticala iz Trifunovića, prosto se videlo koliko voli i poznaje Predinove pesme. Započeli su sa "Zarjavele Trombetne", pesmom koju je izvodio bend Kongres, a nastavili sa "Tiha voda" i "Čakaj me", zatim "Lačni Franz", sa debi albuma istoimene grupe, nastavivši sa kultnom numerom "Praslovan". Zoran je objasnio da mu tada nije bilo jasno koliko će ova pesma biti proročanska u vremenu koje je usledilo. I samo izvođenje bilo je izuzetno emotivno, svi su pevali sa Zoranom i Sergejem, uživajući u svakom trenu njihovog nastupa.
Sergej je na početku zaboravio da uključi gitaru u razglas pravdajući se tremom koju dugo nije imao kao ove večeri. Kako je koncert odmicao i on je bio sve opušteniji i prirodniji.
Sledile su "Oči čornije" a za njom i medley "Bilećanka" i "Bella ciao", koje su dovoljno govorile o polovini Hercegovca u Sergeju, po njegovom priznanju, a i o životnom stavu Zorana Predina.



Rasvirani duo je posle sat i po vremena završio nastup, ali se zbog izuzetne reakcije publike vratio i održao polučasovni bis. Izveli su "Mentol bombon", sve sa priči o Ilonki koja traži taj bombon, "Okupatorska", koja je plenila intimnošću i "A sad adio", pesmu poznate iz serije Vruć vetar, sasvim neočekivano.
Tu su izvedene još neke pesme kao "Bol star bol nor" i "Bela simfonija", uz anegdotu sa Zimske olimpijade u Sarajevu 1984. godine.

Prošla su dva sata i naš duet nas je napustio pošto je preneo svoju pozitivnu energiju na nas. To nam je svima bilo potrebno. U ovim sivim vremenima momci poput njih dvojice deluju lekovito na psihu i dušu ljudi koji su ih slušali. Na mene sigurno jesu. Iskreno im hvala zbog toga.

tekst - slobodan vlaketić
foto & Video - nebojša mićković

 
 

koncerti


Kultur Shock

Dom omladine Beograda
08.12.2013.




Stray Dog / Ti
Dom omladine Beograda
06.12.2013.




James Leg
Gun Club, Beograd
01.11.2013.




Mark Lanegan
Dom omladine Beograda
22.10.2013.




Peter Gabriel
Kombank Arena, Beograd
05.10.2013.




Roger Waters
Kombank Arena, Beograd
01.09.2013.




Calexico
Kalemegdan, Beograd
07.08.2013.




YU grupa
Novobeogradsko leto 2013
Blok 45, Novi Beograd




Eric Burdon & The Animals
Kombank Arena, Beograd
15.07.2013.




Ana Ćurčin & Dukat
KC "Grad", Beograd
26.06.2013.




Bajaga i Instruktori
Kalemegdan, Beograd
22.06.2013.




Public Image Limited
Bašta SKC-a, Beograd
13.06.2013.




Vlada Divljan & Ljetno Kino
Bašta SKC-a, Beograd
07.06.2013.